Vår fantastiska resa.

2011 Övertog Sandra och Helena företaget från den gamla fårbonden, Kjell-Åke Ritzen. 120 Gotlandsfår och Gutefår gick redan då på Kosters saltängar.

Under åren har flera köttrasor tillkommit och beståndet ligger nu på en jämn nivå med ca. 140 övervintrande tackor och ca. 5 baggar.

2016 Köpte Helena ut Sandra och driver nu företaget själv med hjälp av familj och vänner.

Helana föder upp lamm främst till skinn och köttproduktion men fåren har en annan mycket viktig arbetsuppgift. Fåren jobbar som naturvårdare i Kostershavets Nationalpark. De spendera delar av året med att beta ut på öarna och saltängarna och därmed säkra naturens mångfald.

Under vintern går fåren på vinterstall med möjlighet att gå ut och in som de vill. Under mars klipps alla fåren inför lamningen, så det är lättare för det lilla lammet att hitta mammans spenar. Lammen föds huvudsakligen i april. I maj när gräset börjar växa släpps fåren ut på bete på öarna runt Koster. 

Fåren trivs på saltängarna och lammen blir extra smakrika pga. den varierande natur. I slutet på september tas alla djur hem till Sydkoster och lammen förbereds för slakt. Tackorna klipps igen på hösten och förbereds för parning.

Parningen går till så att en bagge går i en egen fålla med ett gäng får. Det är lite olika hur många som går tillsammans beroende på ras och ålder. Oxfordbaggen Pelle har 7 damer med medans Gotlandsfåret Håkan har 32 damer i sin fålla. 

FÖLJ OSS 

©2023 by Rocco's Bites. Proudly created with WIX.COM

0
  • Black Instagram Icon